torsdag 21 maj 2015

Underbart!

Sofies skolbal räddad av hockeystjärnan

ANNONS:
Sofie Ruther, 18, hade ingen att gå med på balen.
Då ryckte en oväntad kavaljer in: Hockeystjärnan Mathias Tjärnqvist från Malmö Redhawks.
– En person som gör så här är en på miljonen, säger pappa Joakim Ruther.
Om en vecka är det dags för bal för studenterna på Valhall College i Ängelholm. Långa vackra klänningar, snygga håruppsättningar och smoking. Sofie Ruther, 18, var inställd på att gå ensam på balen eftersom alla i klassen redan hade någon att gå med – då ringde hennes pappa Joakim upp en riktig superkavaljer – gamle vännen Mathias Tjärnqvist, som förra säsongen spelade i Malmö Redhawks. Den fina gesten uppmärksammades först av Helsingborgs Dagblad.
När Mathias Tjärnqvist fick samtalet från Sofies pappa hade de inte hörts på flera år. Men på frågan om han ville vara kavaljer på balen var det ingen tvekan.
– Jag sa: självklart, vilken färg har hon på klänningen? Så vi kan matcha, säger Mathias Tjärnqvist.

Har Downs syndrom

Sofie har Downs syndrom, och har svårt med talet. Hon går i vanlig klass på restaurang- och livsmedelsprogrammet men får specialhjälp. Hennes plan är att i framtiden få laga mat och efter studenten i juni börjar ett års praktik.
Joakim Ruther lärde känna Mathias mamma när hon var föreståndare på Sofies förskola. En dag fick de ont om personal och hockeystjärnan som råkade vara spelledig fick rycka in som assistent till Sofie.
– Det är nog 14 år sedan nu. Man kan säga att vi hittade varandra där, säger Mathias Tjärnqvist.

"Är det något så ring"

En dag kom ett vykort i brevlådan från USA. Mathias Tjärnqvist var på träningsläger tillsammans med sitt dåvarande lag Djurgården och hans hockeykompisar hälsade till Sofie. Efter det sprang de på varandra när Mathias spelade i Rögle och kom förbi Joakims lunchrestaurang. Han frågade alltid hur det var med Sofie.
– Han sa: är det något någon gång så ring mig. Och det gjorde jag nu, säger Joakim Ruther.
Sofie har köpt en mörkblå långklänning och Mathias Tjärnqvist kommer ta fram sin smoking ur garderoben. Kanske blir det en blomma eller en fluga i samma ton som klänningen.
– För mig var det en självklar grej att göra. Jag tycker man får ge tillbaka. Jag vet hur glad jag blev själv när någon ställde upp för mig, säger Mathias Tjärnqvist.

"En på miljonen"

Joakim Ruther har fortfarande kvar en bild på när Sofie som fyraåring sitter i Mathias Tjärnqvist knä på förskolan. Om en vecka skjutsar han sin dotter och hennes kavaljer till balen.
– En person som gör så här är en på miljonen, säger Joakim Ruther märkbart rörd av hockeystjärnans gestSofie Ruther ska gå på balen med hockeystjärnan Mathias Tjärnqvist

Inga kommentarer: